Laki kertoo perhehoidosta hirveän vähän. Laissa todetaan, että "perhehoitajaksi voidaan hyväksyä henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella on sopiva antamaan perhehoitoa." Lisäksi todetaan että "perhekodin tulee terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan olla siellä annettavalle hoidolle sopiva." Tämä jättää paljon tulkinnan varaan.

Käytännössä kaikki kunnat ja muut toimijat tekevät itse omat toimintaohjeensa ja kriteerit vaihtelevat sen mukaan. Esimerkiksi Helsingin kaupunki ja muut pääkaupunkiseudun kunnat ovat määritelleet kriteeriksi sen, että sijaisperheiksi haluavien on pitänyt asua vähintään neljä vuotta saman katon alla. Eli suhteen kesto ennen yhdessä asumista ei merkiste mitään, vaikka yhteenmuutto olisi viivästynyt esimerkiksi käytännön syistä, esimerkiksi sopivan asunnon löytymisen viivästyttyä. Pelastakaa lapset ei edellytä mitään yhdessäasumisen kestolta. Helsingillä ei puolestaan ole sellaista kriteeriä, joka taas Pelastakaa Lapsilla on: Helsingin kaupungille kelpaavat myös sinkkuvanhemmat. Pelastakaa Lapset puolestaan edellytää hakijoiden olevan pariskunta. 

Itse puolestani pohdin, mikä on kansalaisten yhdenvertaisuus tässä asiassa, jos kriteerit ja käytännöt vaihtelevat kovinkin paljon. Kuka valvoo ja ohjaa eri toimijoita? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Valvira? Onko heillä tietoa kaikista kriteereistä? 

Kaikissa yhteyksissä on tullut vastaan "lapsen etu". Hienoa. Olen jo oppinut, että sijaisvanhemmiksi haluavilla ei tässä järjestelmässä ole mitään oikeuksia, ainoastaan lapsella, jota sosiaalityöntekijät edustavat. Mutta onko lapsen etu todellakin se, että hän joutuu asumaan laitoksessa, koska sosiaalityöntekijä ei hyväksy hänelle tarjottua sijaiskotia pelästyessään isoa pahaa Diagnoosia? Sijaisvanhemmista on pulaa eikä ihme, jos ne hakuilmoituksissa mainitut "ihan tavalliset perheet" eivät kelpaakaan. Entä onko lapsen etu se, että eri palveluntarjoajilla ja kunnilla on erilaiset kriteerit? Eikö lapsella ole samanlaisia kansalaisoikeuksia kuin muilla saada samanlaista kohtelua asuinkunnasta riippumatta?